Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft donderdagmiddag om 12:15 Nederlandse tijd een nieuwe militaire communicatie satelliet gelanceerd. De satelliet werd gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center gelanceerd met een Atlas V raket van United Launch Alliance, een commercieel ruimtevaartbedrijf dat in opdracht van het ministerie de lanceringen uitvoert.

De AEHF-5 (Advanced Extremely High Frequency) satelliet was de vijfde satelliet uit een serie van zes die gelanceerd zal worden. De AEHF Satellieten moeten in de toekomst onder andere gaan zorgen voor meer communicatie bandbreedte en versleutelde communicatie.

Internationale samenwerking

Het AEHF project is een internationale samenwerking tussen Amerika, Canada, Nederland en Groot-Brittanniƫ. De satellieten worden gebouwd en ontwikkeld door Northrop Grumman en Lockheed Martin en worden aangestuurd door het United States Space Command.

Ook Nederland profiteert als partner in dit project van de nieuwe mogelijkheden die AEHF biedt. De koninklijke luchtmacht krijgt met de ingebruikname van de satellieten meer communicatie bandbreedte en snelheid. Maar vooral is Nederland in de toekomst minder afhankelijk van commerciƫle bedrijven als het om militaire satelliet capaciteit gaat.
Voor Nederland is het belangrijk om te blijven investeren in satellietcapaciteit, steeds meer militaire systemen maken gebruik van Satcom (satelliet communicatie).

De eerste AEHF satelliet (AEHF-1) werd al in 2010 gelanceerd en de lancering van de volgende satelliet, AEHF-6 staat gepland voor 2020.
De livestream van de lancering is hier terug te kijken.