Op 25 juli lanceerde China drie Yoagan-30 satellieten met de Long March 2C raket. Opvallend bij de deze lancering waren de ‘grid fins’ die zichtbaar op de raket gemonteerd waren. Het CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation) dat verantwoordelijk is voor de lanceringen maakte in een verklaring na de lancering bekend dat de test met de grid fins succesvol werd uitgevoerd.

Doel van de eerste test was om de eerste trap van de Long March raket gecontroleerd terug laten vallen in onbevolkt gebied. De ‘grid fins’ op de raket lijken exact op de ‘grid fins’ die SpaceX gebruikt op de Falcon 9 raket. China wil in de toekomst net als SpaceX raketten na lancering weer gecontroleerd laten landen waardoor ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit moet zorgen voor aanzienlijk lagere kosten voor iedere lancering.

Op de eerste beelden is te zien dat China nog niet zo ver is. Op de beelden die verspreid werden op social media is te zien dat het eerste trap terug valt naar de aarde en in de heuvels crasht.

Lange weg te gaan

Dat het niet makkelijk is om een raket verticaal te laten landen, daar weten ze bij SpaceX alles vanaf. Het kostte SpaceX vele tientallen pogingen, crashes en tientallen miljoenen dollars voordat het lukte. SpaceX maakte van alle mislukte pogingen een compilatie: How not to land an orbital rocket.