ESA Satelliet moet uitwijken voor Starlink satelliet van SpaceX

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA maakte maandag via twitter bekend dat de Aeolus satelliet een manoeuvre heeft moeten uitvoeren om een botsing met een Starlink satelliet van SpaceX te voorkomen. Volgens de ESA was het de eerste keer dat de zij een ontwijkingmanoeuvre moesten uitvoeren om een botsing met een satellietconstellatie te voorkomen. Het incident vond plaats ten westen van Australie boven de Indische oceaan op een hoogte van 320km boven het aardoppervlak .

Vijf dagen voor een mogelijke botsing werden SpaceX en ESA beide door de United States Space Command ingelicht over de dreiging zodat tijdig een ontwijkende manoeuvre konden uitvoeren. Volgens Forbes weigerde SpaceX om uit te wijken voor de Europese satelliet. En dat is vrij opmerkelijk omdat een botsing voor beide satellieten catastrofaal zou zijn geweest. De kans dat het tot een botsing zou komen was volgens de USAF 1/1000, tien keer onder de minimum grens om over te gaan tot een ontwijkende manoeuvre. Waarom SpaceX weigerde de satelliet te verplaatsen is niet bekend, het bedrijf heeft nog niet gereageerd op het incident.

Discussie ruimteafval laait op

Het incident heeft onder andere op social media de discussie over ruimteafval weer doen oplaaien. Ook vragen specialisten zich hardop af wat dit bekend voor de toekomst nu SpaceX is begonnen aan de Starlink constellatie. Met Starlink wil SpaceX uiteindelijk 12.000 satellieten lanceren in verschillende banen om de Aarde om overal draadloos internet aan te kunnen bieden. Op dit moment is er nog maar één batch van 60 satellieten actief, deze werden op 23 mei 2019 gelanceerd en werden uren later door de Nederlandse astronoom Marco Langbroek gefilmd. Het grote aantal satellieten en ruimteafval maakt de kans steeds groter dat er vaker botsingen of bijna botsingen plaats zullen gaan vinden. Volgens SpaceX is vallen deze risico’s mee, mede omdat de satellieten zijn uitgerust met een ionenmotor waarmee de satellieten moeten kunnen bijsturen en worden de satellieten voorzien van een autonoom besturingssysteem dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. De Aeolus satelliet werd op 22 Augustus vanaf Kourou (Frans Guyana) gelanceerd en doet onderzoek naar de wind in de hogere lagen van de atmosfeer en koste 481 miljoen euro om te bouwen.