India maakte eerder deze week bekend succesvol een raket te hebben gelanceerd waarmee een satelliet is uitgeschakeld die zich in Low-earth orbit bevond. Minister president Narenda Modi maakte op twitter bekend dat India succesvol de ASAT (Anti Satellite Missile) ‘Shakti’ heeft getest. De minister president noemt India een ‘space superpower’ nu India ook beschikking heeft over een anti-satelliet wapen. Behalve India hebben ook de Verenigde-staten, China en Rusland beschikking over anti-satelliet wapens.

Ruimtepuin

Er wordt gemengd gereageerd op Anti-satelliet wapens. Eerdere tests van dit soort wapens lieten ruimtepuin in de vorm van ‘puinwolken’ achter van wel 15.000 deeltjes die stuk voor stuk een bedreiging vormen voor andere satellieten. Het ruimtepuin dat veroorzaakt wordt met dit soort wapens kan op deze hoogte nog maanden, soms jaren blijven hangen voor het in de dampkring verbrand. Als dat al gebeurt. Er zijn veel voorbeelden van satellieten die halverwege de vorige eeuw gelanceerd werden maar nog steeds rondzweven in banen tussen nog actieve satellieten. Het inzetten en testen van dit soort wapens is dus niet geheel zonder risico’s.

Update:
Het Amerikaanse bedrijf Analytical Graphics maakte een reconstructie van de lancering gebaseerd op satellietgegevens en de NOTAM (Waarschuwing voor de luchtvaart) die India voor de lancering heeft afgegeven. Het Amerikaanse bedrijf vermoed dat India satelliet ‘Mircosat-R 43947’ heeft geraakt, een satelliet die India in januari 2019 zelf heeft gelanceerd.