0AgiyxDoXtE

Het Amerikaanse bedrijf United Launch Alliance (ULA) lanceert donderdag om 14:30 de laatste Delta IV Medium raket. De raket wordt vanaf Cape Canaveral gelanceerd met aan boord de GPSIII-02 satelliet voor het Amerikaanse ministerie van defensie. De Lancering is via de livestream hier te volgen.

De Delta IV Medium werd in 2002 voor het eerst gelanceerd en werd in totaal voor 26 verschillende lanceringen geboekt. De raket werd met name gebruikt voor lanceringen voor het Amerikaanse ministerie van defensie om spionage- en gps satellieten te lanceren. De Delta IV medium kan ruim 10 ton vervoeren naar bijvoorbeeld het ISS. De grotere versie van de Delta IV blijft tot 2023 dienst doen om ladingen te lanceren. De ‘heavy’ versie van de raket is in die tussentijd nog voor 5 lanceringen geboekt. De Delta IV is de laatste reeks in de Delta-serie die het ruimtevaartbedrijf heeft gebouwd en die nog operationeel is.

Over deze lancering:

Datum en tijd lanceringDonderdag 21-08-2019 - 15:00    
Locatie:Cape Canaveral (Florida USA) Platform 37B
Launch provider
United Launch Alliance (ULA)
RaketDelta IV Medium 5,4 configuratie
Lading1 GPS-satelliet GPSIII-SVO2 (3.880kg)

Opvolger

In de tussentijd is het Amerikaanse ULA al bezig met de opvolger van de Delta IV, de Vulcan Centaur. De eerste vlucht voor de Vulcan Centaur staat gepland voor 2021. De nieuwe raket zal niet alleen de Delta IV maar ook de Atlas raket van het bedrijf gaan vervangen.

De Dream Chaser tijdens de landing. Image credit: Sierra Nevada Corporation

ULA en Sierra Nevada Corporation maakte eerder bekend 6 missies uit te gaan voeren naar het ISS met de ‘Dream Chaser’, een soort mini space shuttle. De Dream Chaser zal verticaal worden gemonteerd op een Vulcan Centaur om vervolgens gelanceerd te worden naar het ISS en zelf terug te vliegen zoals de space shuttle dat ook deed. Er worden twee versies van de Dream Chaser ontwikkelt, een vracht en passagiers versie. De vracht versie zal onder het Commercial Crew Resupply programma van de NASA zes keer worden gelanceerd met vracht naar het ISS.

Bekijk ook:
– Vulcan Centaur gekozen om mini-space shuttle te lanceren