21X5lGlDOfg

Vanmiddag rond 14:20 verlaten astronauten Nick Hague en Andrew Morgan het internationale ruimtestation ISS voor een ruimtewandeling van 6,5 uur. De astronauten voeren geplande werkzaamheden uit aan één van de Internationale Docking Adapter van het ruimtestation. De internationale docking adapters zijn de buitendeuren van het ruimtestation waaraan ruimtevaartuigen zoals de Soyuz, de Boeing CST100 Starliner en SpaceX’s Crew Dragon aan kunnen meren bij het ruimtestation.

De Internationale docking adapter van het ruimtestation is specifiek ontwikkelt om commerciële ruimtevaartuigen aan te kunnen meren. In totaal heeft het ruimtestation straks drie van deze adapters. De eerste en tweede adapter werden in 2015 en 2016 al geïnstalleerd.

Vanaf 12:30 kan je zien hoe de astronauten zich voorbereiden om de ruimtewandeling en hun pakken aan trekken. Om 14:20 zetten zij de stroom aan van hun ruimtepakken om via de ‘Joint Quest Airlock‘ het ruimtestation voor 6,5 uur te verlaten. Voor Andrew Morgan wordt dit zijn eerste ruimtewandeling, Nick Hague verliet al twee keer eerder het ruimtestation voor een ruimtewandeling. Het is de 218e keer dat er een ruimtewandeling vanuit het ISS plaats zal vinden.

Van minuut tot minuut in details gepland

Een ruimtewandeling wordt van minuut tot minuut heel nauwkeurig gepland. De astronauten staan tijdens de ruimtewandeling ook voortdurend in contact met de missieleiding van het NASA Johnson Space Center. De missiespecialisten van NASA die deze onderhoudsmissie leiden maakten vooraf zelfs een zeer gedetailleerde animatie waarin ze in 7 minuten laten zien wat de astronauten in 6,5 uur gaan uitvoeren.