bYb3bfA6_sQ

Starhopper, de voorloper van ‘Starship’ van het Amerikaanse Newspace bedrijf SpaceX heeft vannacht voor het eerst een testvlucht gemaakt. Starhopper slaagde er vannacht rond 01:00 uur in om succesvol op te stijgen van de testlocatie en vervolgens na een korte vlucht van enkele seconden weer veilig te landen. De test is een belangrijke mijlpaal in de bouw van ‘Starship’, een raket die 100 passagiers of 150 ton vracht moet gaan vervoeren tussen de Aarde en Mars of andere planeten. Met de test wil SpaceX onderzoek doen naar het verticaal laten landen van de grote raket.

Een dag eerder lukte het niet om de krachtige ‘Raptor’ motoren te laten ontbranden en werd de testvlucht op het laatste moment afgeblazen. Elon Musk maakte op twitter bekend dat de ontsteking vervangen zou worden en er 24 uur later een nieuwe poging zou volgen. Dit keer succesvol. De raket steeg op naar een hoogte van ca. 150 meter en rolde zelfs (gecontroleerd) om z’n as om seconden later veilig te landen. Elon Musk liet zijn teams op verschillende manieren twee identieke Starhoppers bouwen om tot het meest efficiente productieproces te komen. SpaceX maakt onlangs bekend dat er inmiddels al twee Starships worden gebouwd, één in Long Beach en één in Florida.

Raar ontwerp

De Starhopper wordt op social media vaak vergeleken met een vliegende watertoren want daar lijkt de raket ook enigzins op. Wie Starhopper en Starship qua ontwerp met elkaar vergelijkt komt tot de conclusie dat er overeenkomsten zijn maar vooral grote verschillen. De diameter van beide raketten zal ongeveer gelijk zijn maar Starship is straks ongeveer drie keer zo lang als Starhopper. De Starhopper is echter meer een demonstratieplatform waarmee SpaceX aan wil tonen dat ook raketten van dit formaat veilig kunnen landen, net zoals SpaceX dat met de bekende Falon 9 raket doet.

Rechts een animatie van de Starhopper en links een foto van de echte versie van Starhopper. Image credit: SpaceX / Elon Musk

Interplanetair transport systeem

Twee jaar geleden maakte SpaceX bekend te starten met de ontwikkeling van een interplanetair transport systeem. Hiermee wil het bedrijf van Elon Musk in de toekomst bemande ruimtevluchten tussen Aarde en Mars of andere planeten mogelijk gaan maken. Het project heeft inmiddels vele namen gekend zoals Mars transporter, BFR (Big Falcon Rocket of intern bij SpaceX: Big Fucking Rocket) maar wordt nu definitief dus ‘Starship’. De raket moet 100 passagiers of 150 ton vracht kunnen vervoeren en in een animatie van SpaceX is te zien dat er ook plannen zijn om de raket op aarde te gebruiken als transportmiddel. Dit zou op Aarde de reistijden tussen grote metropolen aanzienlijk kunnen veranderen. Nadeel van deze optie is dat vluchten alleen mogelijk zullen zijn vanaf zee, krachtige motoren van de raket maken te veel lawaai om de raket bijvoorbeeld van normale luchthavens te lanceren.

Eerste vlucht Starship in Oktober!

Al snel na de geslaagde testvlucht maakte Elon Musk op twitter bekend dat er nog twee testvluchten zullen volgen komende maand, waarschijnlijk met Starship. De opvolger van Starhopper. Starship gaat een volgende testvlucht maken op 20km hoogte. Gevolgd door een poging om de Starship in een baan om de Aarde te brengen. Dat zal de eerste keer worden dat de Starship officieel in de ruimte is.

Bekijk ook:

Elon Musk feliciteert het team van SpaceX