TGhlWMJtDEI

MAHIA – Het Nieuw-Zeelandse Rocket Lab heeft vrijdagochtend om 00:27 Nederlandse tijd de DARPA R3D2 satelliet gelanceerd vanaf hun eigen lanceerbasis op het eiland. De satelliet werd gelanceerd in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De ‘Radio Frequency Risk Reduction Deployment Demonstration’ (R3D2) is een satelliet die communicatie met kleine ruimtevaart moet gaan onderzoeken en mogelijk moet gaan maken. De missie is de demonstratiemissie van het ‘Defense Advanced Research Project Agency’ (DARPA).

De satelliet werd door het Nieuw-Zeelandse bedrijf gelanceerd nadat zij eerder een aanbesteding wonnen en hun Electron raket op tijd gecertificeerd kregen. Het was de vijfde lancering van de raket. Rocket Lab gebruikt de 17M lange electron raket om één of meerdere payloads tegelijkertijd in low-earth orbit te brengen.

Electron raket, lage kosten maar meerdere (kleine) payloads

De Electron is één van de eerste raketten die door een commercieel bedrijf is ontwikkelt. De raket kan in verschillende configuraties gelanceerd worden, afhankelijk van de lading. De raket is ‘slechts’ 17 meter hoog en dat vertaald zich terug in lage lanceerkosten. De lanceerkosten van de Electron raket zijn ongeveer 6 miljoen dollar (maart 2019). Dat is extreem laag tegen de lanceerkosten van bijvoorbeeld de Falcon 9 van Space X (50 miljoen dollar per lancering). Verschil is dat met de Electron kleine ruimtevaarttuigen zoals Micro-, Nano- en cubesats gelanceerd worden.

Afhankelijk van de payload kan de Electron in 2 of 3 trappen worden geconfigureerd en kan tot 225kg in SSO (Sun-synchronous orbit) brengen.
De Electron wordt aangedreven door negen Rutherford motoren.