Het Russische ruimtevaartagentschap ROSCOSMOS heeft woensdag 21 augustus succesvol een humanoïde robot gelanceerd met een nieuwe versie van de Soyuz raket. De nieuwe versie van de Soyuz raket werd gelanceerd vanuit Bajkonoer. De humanoide heet Fyodor en nam plaats in de stoel waar normaal gesproken de commander zit. Behalve de robot was er verder geen andere crew aan boord.

Fyodor is 1,80 meter lang en weegt 160 kg en is gemaakt om missies uit te voeren die voor de mens te gevaarlijk zijn of bijvoorbeeld extreme precisie vereisen. Met het experiment wil ROSCOSMOS verder onderzoek doen naar het gebruik van humanoïdes in de ruimte. Fydor kan volledig zelfstandig opereren maar kan ook in ‘avatar mode’ door een mens bestuurt worden.

Fyodor tijdens de lancering naar het internationale ruimtestationMet zijn vermogen van 20pk zou Fyodor astronauten kunnen assisteren bij het installeren of vervangen van modules aan de buitenkant van het ruimtestation maar ook bijvoorbeeld binnen bij het uitvoeren van experimenten. Fyodor is voor deze missie zo aangepast dat hij bij aankomst in het ISS niet per ongeluk schade kan veroorzaken aan het ruimtestation.

Al tijdens de lancering was de robot geactiveerd en gaf vluchtgegevens door aan de missieleiding.

Niet de eerste humanoïde aan boord

Image credit: NASA

Fyodor is de eerste Russische humanoïde maar niet de eerste die een bezoek komt brengen aan het internationale ruimtestation. In 2011 lanceerde ‘Robonaut 2’ die daar tot 2018 verbleef. Bij terugkomst op Aarde kreeg de robot technische problemen die nu verholpen worden. Nasa verwacht dat ‘Robonaut 2’ in 2020 weer terug keert naar het ISS. Op dit moment zijn er ook nog twee ‘Astrobees’ van de NASA in het ruimtestation die daar in het voorjaar van 2019 aan kwamen.