SpaceX koopt tweede schip om raketten te vangen

Het Amerikaanse SpaceX heeft een tweede schip gekocht om op open zee fairings te vangen. De fairing van een raket is het gedeelte van de raket waar de lading (vaak satellieten) in opgesloten zitten tijdens de lancering. Zodra een raket na de lancering de ruimte heeft bereikt hoeft de lading vaak niet meer beschermd te worden en klapt de fairing open. De fairing valt vervolgens terug naar de aarde en tot nu toe stortte deze vervolgens in zee en kon niet opnieuw gebruikt worden. SpaceX wil behalve de eerste trap van een raket in de toekomst ook de fairing gaan hergebruiken. Dit moet voor nog verdere kostenbesparingen zorgen waardoor SpaceX tegen lagere kosten lanceringen kan aanbieden.

Het nieuwe schip is door hetzelfde bedrijf gebouwd als het zusterschip, enige verschil is dat het nieuwe schip meer motorvermogen heeft. Het schip wordt nu voorzien van de vier kenmerkende armen waar een net tussen gespannen kan worden.

SpaceX beschik behalve over schepen om fairings te vangen ook over drie Autonomous spaceport drone ships (ASDS). Oftewel, onbemande op afstand bestuurbare schepen die het bedrijf gebruikt om op zee raketten op te laten landen en terug te varen naar het vaste land. De andere schepen hebben bijzondere namen gekregen van het Amerikaanse bedrijf. De andere schepen heten ‘Just read the instructions’, ‘A short fall to gravitas’ en waarschijnlijk de meest bekende naam: ‘Ofcourse I still Love you’Bekijk ook:
– Droneschip vangt voor de 2e keer een fairing van de Falcon 9