21X5lGlDOfg

In maart van dit jaar stond de eerste volledige vrouwelijke ruimtewandeling eigenlijk al gepland. Astronauten Christina Koch en Anne Mcclain zouden eigenlijk al op 23 maart de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling uitvoeren, maar wegens materiële problemen kon dit toen niet doorgaan. Eén van de ruimtepakken die de astronauten zouden dragen paste niet en kon niet tijdig meer worden aangepast waardoor een andere astronaut de ruimtewandeling uitvoerde.

Vandaag zal dat probleem de twee vrouwelijke astronauten geen parten spelen. Astronauten Christina Koch en Jessica Meir verlaten rond 13:00 Nederlandse tijd het international ruimte station om aan de buitenkant van het ruimtestation onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Koch en Meir zullen tijden de EVA missie (Extravehicular activities) accu’s aan de buitenkant van het station vervangen. De ruimtewandeling is Live te volgen via NASA TV (hierboven). De astronauten zijn te herkennen aan de strepen op het ruimtepakken. Christina Koch draagt het ruimtepakken met de rode strepen, het pak van Jessica Meir is volledig wit.

De twee astronauten hebben een lange en zware dag voor de boeg, de missie zal volgens planning ruim 7 uur duren. De astronauten werken in de warmte van de zon als het ruimtestation zich in de belichte zone van de aarde bevind en moeten dan de gouden uv-beschermingskappen van hun helm bijvoorbeeld gebruiken om zich te beschermen tegen schadelijke stralingen. Als het station zich aan de donker kant van de aarde bevind werken zij ook in de kou en in het donker. Tijdens de missie zien zij de zon ongeveer 3-4 x onder- en opgaan.


Over de astronauten

Jessica Meir kwam op 25 september 2019 aan met de Soyuz MS-15 capsule bij het ruimtestation. Meir is crewmember van ISS expeditie 60 & 61 en zal daar de komende 6 maanden verblijven. Christina Koch kwam op 14 maart 2019 aan bij het ISS en maakt deel uit van de ISS expedities 59, 60 & 61 en is aan het einde van haar verblijf ruim 11 maanden in de ruimte geweest!

Voor Meir is het de eerste keer dat zij de veiligheid van het ISS verlaat voor een ruimtewandeling. Christina Koch verliet al twee keer eerder het ruimtestation voor een ruimtewandeling, onder andere met Nick Hague. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een ruimtewandeling (vaak onderhoudsmissies) wordt uitgevoerd door twee vrouwen. De eerste vrouw die ooit een ruimtewandeling maakte was de Russische Svetlana Savitskaya.

Felicitaties

Inmiddels stromen de felicitaties voor de astronauten binnen: