PxvFsqevSdw

Tijdens de Nationale Space Council Meeting in het Marshall Space Flight Center maakte vice-president van de Verenigde-staten Mike Pence bekend dat Amerika binnen 5 jaar weer met een bemande missie terug wil keren naar de Maan. Al sinds Apollo 17 (1972) heeft er geen bemande maanmissie meer plaats gevonden, iets waar men in Amerika erg teleurgesteld over is. De aankondiging komt niet als een volledige verassing maar werd toch met luid applaus beantwoord.

Volledig Amerikaanse missie

In zijn speech liet de vice-president er geen onduidelijkheid over bestaan: Het wordt een volledig Amerikaanse missie, een in Amerika gebouwde raket en Amerikaanse astronauten. In Amerika bestaat momenteel nog veel frustratie over het feit dat voor alle lanceringen momenteel gebruik moet worden gemaakt van buitenlandse raketten om bijvoorbeeld bij het ISS te komen. Amerika gebruikte de wereldberoemde Space shuttle om bij het ISS te komen. Door te hoge kosten (450 miljoen dollar per lancering!) en ongelukken kwam dit programma in 2011 tot een einde na 135 missies. Na de uitfasering van de Space Shuttle laat de eerste vlucht van de opvolger, de SLS (Space Launch System), nog op zich wachten.

Nieuwe bestemming op de maan en herbruikbare Lander

NASA maakte bekend dat de missie naar een nieuw gebied op de maan zal gaan, de zuid-pool van de maan. De zuid-pool is een gebied dat voor de mens nog onontdekt is. Bijzonder is vooral de boodschap dat de lander waarmee astronauten uit eindelijk op de maan herbruikbaar zal zijn.

De herbruikbaarheid van de lander sluit echter naadloos aan bij de ambitie die NASA eind 2018 uitsprak om binnen tien jaar het ‘Gateway Spaceship‘ te bouwen. Gateway spaceship zal de komende jaren in delen op de SLS gelanceerd worden om uiteindelijk permanent in een baan om de maan aanwezig te zijn. Dit zorgt ervoor de astronauten tot wel 3 maanden kunnen gaan werken en wonen op de maan. De bouw van de Gateway moet ergens in de jaren ’20 klaar zijn, maar al voor die tijd wil NASA met een eerste missie weer terugkeren naar het maan oppervlak.