Deze week was het precies 5 jaar geleden sinds de ruimtesonde ‘Rosetta’ van ESA aankwam bij 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, een komeet met een diameter van 4 kilometer. De ruimtesonde werd in 2004 gelanceerd, deed er 10 jaar over om de komeet te bereiken en deed van augustus 2014 tot september 2016 onderzoek rond en zelfs op de komeet. Rosetta’s instrumenten voerden ruim een jaar lang allerlei onderzoeken en metingen uit rond de komeet die door ons sterrenstelsel raast. Op 12 November 2014 voerde ESA met ‘Philea’, een lander die aan Rosetta aan boord had, een landing uit op de komeet.

Rosetta maakte gedurende de missie duizenden foto’s die allemaal in een archief werden opgeslagen. De Spaanse astrofotograaf Jacint Roger deed vorige maand een verassende ontdekking toen hij door de archiefbeelden bladerde. Hij kwam vier foto’s tegen waarop een stuk steen te zien is dat om de komeet heen draait. Het bewuste stuk steen is naar schatting zo’n 4 meter groot en is één van de vele brokstukken die de komeet met zich mee voert.

Copyright ESA/Rosetta/MPS/OSIRIS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA/J. Roger

Hij deelde zijn ontdekking met ESA om de ontdekking te kunnen bevestigen en ook ESA bevestigd zijn vondst nu. ESA heeft de vier foto’s verwerkt tot een animatie waarop het stuk steen goed te zien is. Het is helaas niet meer mogelijk om de camera’s van Rosetta nogmaals op de komeet te richten. Nadat Rosetta’s missie in 2016 voltooid was, werd de ruimtesonde controleert gecrasht op de komeet.