Kw5zkf2ZfvA

Dat ruimteafval een groot probleem en gevaarlijk is en wordt steeds duidelijker, maar ruimteafval klinkt ook heel ver weg. Maar dat ruimteafval gevaarlijk is en serieus genomen wordt in de ruimtevaart blijkt wel uit deze archiefvideo van NASA.

Op 24 Maart 2012 werd duidelijk dat het ISS gevaarlijk dicht in de buurt zou komen van restanten van de in 2009 vernietigde Cosmos 2251 satelliet. De Russische Cosmos satelliet werd in 1993 gelanceerd en kwam in 2009 in botsing met een Iridiumsatelliet. Het international ruimtestation moest kort geëvacueerd worden en alle zes de astronauten moesten uit voorzorg plaats nemen in de twee Soyuz modules voor het geval het ruimtestation wel in aanvaring zou komen met een stuk ruimteafval.

Gelukkig zijn dit soort situaties een uitzondering, het was de derde keer dat het ISS om deze reden ontruimd moest worden. Eén van de astronauten die moesten ‘schuilen’ voor het ruimteafval destijds was de Nederlandse astronaut Andre Kuipers. Hij nam samen met Oleg Kononenko en Don Pettit plaats in de Soyuz TMA-03M tijdens het incident. Vrijwel direct nadat het ruimteafval het ruimtestation had gepasseerd werden de luiken tussen de twee Soyuz modules en het ruimtestation weer geopend en was het weer ‘business as usual’ voor de astronauten aan boord.