enndCzvZpZk

Het Amerikaanse bedrijf Rocket Lab maakte eerder vandaag bekend te werken aan nieuwe technieken om hun Electron raket herbruikbaar te maken. Rocket Lab werkt aan een ambitieuze techniek om de eerste trap van de raket na de lancering te vangen met een helicopter. Peter Beck (CEO) maakte op een persconferentie bekend hoe het bedrijf van plan is raketten herbruikbaar te maken.

Op de animatie is te zien dat de eerste trap van de electron raket terug de dampkring in wordt gestuurd om af te remmen waar vervolgens op lage hoogte een parachute uitklapt. De parachute remt de raket voldoende af dat een helicopter de raket vervolgens in de lucht via een kabel kan vangen en op de gewenst plek kan neerzetten (landen). Rocket lab wil raketten hergebruiken om meer lanceringen te kunnen doen en uiteraard ook omdat dit voor een aanzienlijke kostenbesparingen zal zorgen.

Nieuwe Techniek

De techniek is nog niet getest maar rocket lab zegt al maanden bezig te zijn geweest met de ontwikkeling en in de komende maanden zullen meer testen gedaan worden. De Electron raket wordt gebruikt bij het lanceren van ‘Cubesats‘ (kleine satellieten van 10x10x10 cm) en is ‘slechts’ 17 meter lang en kan een vracht van 150kg in een geostationaire baan om de aarde brengen.

De Falcon 9 van SpaceX was de eerste ‘Orbital-class’ raket die herbruikbaar is en tot 10 keer opnieuw gelanceerd kan worden maar steeds meer bedrijven en ruimtevaartorganisaties werken nu aan deze technieken. Al eerder maakte Ariane Space bekend te werken aan de ‘Callisto’ en aan ‘Space Rider‘, een herbruikbaar ruimtetransport systeem. En eerder deze week maakte het Chinese CASC ook bekend te werken aan een herbruikbare versie van de Long March raket.